Reteta de cozonac cu nuca - Complete resource for recipes
Retete culinare online
Torturi Prajituri Muraturi Dulciuri Peste Sosuri Ciorbe Supe

Retete : Mere | Prune | Ciuperci | Cartofi | Spanac | Orez | Mancare | Dovlecei | Spaghete | Conopida | Clatite | Mazare | Varza | Chec | Zacusca | Porc | Urzici | Capsuni | Cirese | Branza | Ciocolata

Cozonac cu nuca

Retete Culinare » Retete de panificatie » Cozonac cu nuca


Delimitare retetaUna dintre cele mai indragite retete traditionale romanesti este cea de cozonac iar noi va propunem o varianta delicioasa a ei.

Patru cozonaci de forme diferite, proaspat scosi din cuptor, asezati pe o planseta.   Mareste poza
" Patru cozonaci de forme diferite, proaspat scosi din cuptor, asezati pe o planseta. "

Ingrediente

1 kg faina

6 oua

300 g zahar

300 g grasime

1/2 lingurita coaja de lamaie

1 l lapte dulce nefiert

sare

1 lingura rom

500 g nuci

1 lingura cacao

drojdie cat o nuca

2 linguri unt

esenta de rom

Mod de preparare

  1. Cerneti faina intr-un vas adanc, pentru ca aluatul sa aiba loc sa creasca.
  2. Spalati ouale cu apa calda, le spargeti si separati albusurile de galbenusuri intr-o farfurie adanca cu cel putin doua ore inainte de a framanta cozonacul.
  3. Lasati galbenusurile in farfurie, acoperite cu 1/2 lingurita de sare, pentru a se colora in galben intens, iar albusurile nu le folositi la aluat ci la umplutura de nuca.
  4. Puneti doua linguri de faina intr-un castron adanc, opariti-o cu laptele clocotit, amestecand intr-una ca sa nu se faca cocoloase.
  5. Cand amestecul este omogen, puneti deasupra lui drojdia frecata cu o lingura de zahar, incorporati usor si lasati sa dospeasca iar daca maiaua incepe sa creasca in mai putin de jumatate de ora, veti sti cat de bun va iesi cozonacul.
  6. Laptele ramas din cel necesar, adica 3/4 l, il puneti pe foc mic si dizolvati in el zaharul, avand grija sa nu dea in clocot.
  7. Trageti vasul de pe foc, adaugati coaja de lamaie rasa si o lingura de rom si puteti trece apoi la framantatul aluatului propriu-zis.
  8. Puneti laptele cald peste faina si adaugati inca de la inceput maiaua, ouale, sarea si putin ulei si framantati incet, strangand mereu aluatul spre centrul vasului de framantat.
  9. Dupa o ora, aluatul trebuie sa faca basici, ceea ce inseamna ca in el a patruns atat aer cat sa il faca pufos, deci va opriti din framantat si il acoperiti cu un prosop curat.
  10. In timpul framantatului trebuie sa adaugati grasime iar de preferat ar fi sa folositi ulei si unt in cantitati egale sau daca nu aveti unt, puteti folosi untura de porc proaspata, nesarata si fara miros ranced.
  11. Aluatul nu il bateti, nu il aruncati si nu il rupeti, este suficient sa adunati dinspre margini inspre centrul vasului, apasand energic.
  12. Lasati aluatul la cald avand grija si ca in timp ce framantati cozonacul, temperatura camerei sa nu fie mai mica de 25 de grade.
  13. Cand a crescut mai mult de jumatate din cantitatea initiala, impartiti aluatul in doua, intindeti o foaie groasa pe planseta unsa cu ulei sau cu unt, puneti umplutura de nuca, rulati ca un sul si asezati cozonacul in tava unsa cu unt.
  14. Umplutura de nuca o preparati amestecand nucile macinate cu cacaoa, zaharul, albusurile de ou si putina esenta de rom.
  15. In timpul coacerii, uleiul capata un miros specific care schimba aroma cozonacului, de aceea este de preferat sa ungeti tavile cu unt sau cu untura.
  16. Lasati sa creasca cozonacii pe marginea plitei pana cand ajung la marginea tavilor, moment in care ii introduceti in cuptorul cald, nu inainte insa de a-i unge cu galbenus de ou, lasati la foc mic un sfert de ora, dati focul la potrivit si mai lasati asa sa se coaca o jumatate de ora, apoi dati din nou focul mic pentru 20 de minute.
  17. Aveti grija de cozonac in timp ce este in cuptor, astfel incat la sfarsit, acesta sa fie rumen si nu ars.
  18. Daca fracara aragazului nu este uniforma, coaceti cozonacul cu o tava pusa sub gratarul pe care stau tavile cu cozonac.
  19. Dupa ce s-au copt, ii scoateti, ii raciti in tava si aveti grija ca temperatura camerei sa fie in continuare mare deoarece, daca intra frigul, cozonacii pot da inca inapoi.
  20. Taiati si serviti cozonacii numai reci dupa cel putin trei ore de cand i-ati scos din cuptor.

Menţiuni

Serviti o felie de cozonac cald sau rece alaturi de o cana de lapte cald.

Timp de preparare: 5 ore

Complexitate: mare

Tagged with   Tagged with : oua , grasime , lamaie , lapte , rom , nuca , drojdie , unt

Fotografia prezentata in reteta de Cozonac cu nuca apartine Leggab.


Spune-ti parerea despre reteta

Numele dvs (*)

Subiect (*)

Cod de securitate (*)

Parerea dvs.(*)

Retete de prajituri