Cozonac moldovenesc
Retete de panificatie » Cozonac moldovenesc
Daca v-ati saturat de cozonacii din comert, incercati sa preparti unul la dumneavoastra acasa, folosindu-va de reteta de mai jos.
Trei felii de cozonac moldovesc proaspat, asezate pe un platou.
Ingrediente
500 g faina
175 ml lapte
200 g zahar
7 galbenusuri
60 g smantana
100 g unt
50 g untura de porc
1 lingura rom
2 lingurite esenta de vanilie
coaja rasa de la 1/2 lamaie sau portocala
1/2 lingurita sare
1 ou batut
cateva nuci
1 albus de ou
40 g drojdie
50 g stafide
Mod de preparare
Faceti o maia cu drojdia, doua linguri faina si putin lapte, pe o lasati la cald, acoperita, sa creasca.
Fierbeti restul de lapte si opariti jumatate din faina ramasa.
Frecati spuma galbenusurile cu zaharul, romul si esenta de vanilie, apoi amestecati cu maiaua, care trebuie sa isi dubleze volumul, cu faina si coaja de lamaie.
Framantati si cand incepe sa se desfaca de pe mana si aluatul sa aiba basicute, adaugati smantana si untul amestecat cu untura, putin cate putin, cate o lingurita.
Framantati in continuare pana se incorporeaza toata grasimea.
Adaugati stafidele si lasati sa creasca la cald, acoperit, pana isi dubleaza volumul.
Puneti apoi aluatul pe planseta presarata cu faina, il umpleti cu miez de nuca amestecat cu zahar si un albus de ou, dupa care il rulati, ii dati forma unui cozonac si il asezati in forme inalte tapetate cu unt si faina.
Decorati cu miez de nuca, ungeti cu un ou batut si dati la cuptor sa se coaca la foc potrivit.
Menţiuni
Cand este gata, presarati cozonacii cu putin zahar pudra.
Timp de preparare: 4 ore
Complexitate: mare
Etichete: lapte , oua , smantana , unt , rom , lamaie , portocale , nuca , drojdie , stafide
Fotografia prezentata in reteta de Cozonac moldovenesc apartine Margrittt.
Dacă vrei să prepari ceva nou incearcă o reteta de ....
Pe lângă această rețetă de cozonac moldovenesc, utlizatorii noștri caută să prepare și urmatoarele bunătăți:
Ultima editare a paginii a fost efectuată la 05 Ianuarie 2023, ora 12:48.